Heb je meer ruimte nodig voor bijvoorbeeld al je gereedschap voor je hobby, maar is er in de woning geen ruimte meer? Wellicht heb je rondom de woning nog ruimte over om een extra gebouw te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een schuurtje. Maar er zijn ook steeds meer mensen die kiezen voor een zelfbouwloods. Deze zelfbouwloods is gemakkelijk in elkaar te zetten en bovendien erg duurzaam. Bij het laten plaatsen van een dergelijke loods kun je ervoor kiezen dit zelf te doen, maar het is ook mogelijk om het uit te laten besteden,

Zaken om rekening mee te houden

Er zijn wel verschillende zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een vergunning. Want ook al is het in je eigen achtertuin, het kan maar zo zijn dat de gemeente wil dat je een vergunning regelt voordat je een loods gaat bouwen. Ook is het goed om van tevoren na te denken over het bedrag dat je aan de bouw uit wilt geven. Daarnaast zijn er nog extra opties, zoals bijvoorbeeld extra deuren of goten.

De basisprijs

Wil je een loods bouwen, dan is het goed om rekening te houden met een budget. Over het algemeen betaal je voor een geïsoleerde zelfbouwloods van vier bij drie meter tenminste zo’n 15.000 euro. Je kunt er ook voor kiezen om een ongeïsoleerde loods te laten plaatsen. Deze zijn iets goedkoper, maar bieden vaak te veel ongemak. Een geïsoleerde loods is daarmee aan te raden. Bij het voornemen om een loods te platen is het belangrijk eerst berekeningen en tekeningen te laten maken.

Extra opties

Bij het laten plaatsen van een loods kun je kiezen voor allerlei opties. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van meer deuren. Die deuren zijn vaak van topkwaliteit. Bij het kiezen van deuren kun je kiezen uit deuren die je van binnenuit opent met een ketting of een deur met handbediening. Daarnaast kun je ook extra goten laten plaatsen. Deze zijn meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal. Ten slotte kun je optimaal genieten van daglicht door extra lichtplaten te laten plaatsen.

Heb ik een vergunning nodig?

Een zelfbouwloods (laten) plaatsen mag niet altijd zomaar. Daarom is het goed om rekening te houden met de vergunningsaanvraag. De Nederlandse overheid stelt namelijk wetten en regels aan het bouwen van gebouwen. Soms zijn de regels niet altijd duidelijk. Win daarom eerst informatie in bij de gemeente, voordat je aan de slag gaat met het bouwen van de loods. Je kunt eventueel ook een adviseur laten komen om de vergunningsaanvraag op zich te laten nemen.