Het kan nog wel eens een uitdaging zijn om je kantoor altijd mooi schoon te houden, zeker als er altijd meerdere mensen tegelijk aan het werk zijn. Misschien huur je een kleine kantoorruimte voor jezelf, of heb je een grotere ruimte voor jou en je medewerkers. Als je hier acht uur per dag zit en zeker met meerdere mensen, of als de ruimte gewoon veel gebruikt wordt, ga je dat al snel zien. Hoe zorg je ervoor dat je dit zo veel mogelijk vermijdt?

Dagelijks het werk een beetje bijhouden

Op een kantoor dat veel gebruikt wordt, zal ook veel schoongemaakt moeten worden. Maak het gerust routine om een aantal dingen standaard elke dag te doen, zoals het stofzuigen van de ruimte en het schoonmaken van de bureaus. Ook het doen van de afwas en het netjes maken van de keuken hoort hier bij. Vaak ben je hier niet langer dan een kwartier tot halfuur mee bezig, en heb je toch na een lange dag werken weer het kantoor netjes en schoon voor de volgende dag. Werk je met meerdere mensen, wissel dan eens af wie deze dagelijkse klusjes moet doen. Zo draagt iedereen iets bij en ben je zelf niet urenlang kwijt aan het schoonmaken, maar kun je toch weer de volgende dag met een frisse start beginnen op kantoor!

Het werk uitbesteden

Natuurlijk maken veel mensen die op kantoor werken gebruik van een schoonmaakbedrijf die de gehele kantoorruimte voor je schoon zullen maken. Kantoor schoonmaak wordt dan ook door diverse bedrijven aangeboden. Zoek bijvoorbeeld eens op schoonmaakbedrijf Zwolle en kijk wat voor bedrijven bij jou in de buurt zitten die het pand voor jou willen schoonmaken. Deze komen dan bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks, net wat je zelf fijn vindt. Dagelijkse klusjes als stofzuigen en het leeghalen van de prullenbakken hoef je zo niet meer zelf te doen, en dat scheelt een hoop tijd. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de dagelijkse klusjes zelf te doen en alleen de grotere taken uit te besteden.

Maak een schoonmaak schema

Wat voor bedrijven vaak werkt, is het maken van een soort schoonmaak schema. Hier kun je dan een paar grotere taken op zetten en die per week verdelen over de werknemers die gebruik maken van het kantoor. Dingen als het schoonmaken en opruimen van de gezamenlijke koelkast, het afstoffen van randjes en hoeken en het leeghalen en schoonmaken van de prullenbakken. Door zulke dingen af en toe door iemand te laten doen, wordt het vaak gedaan en hoeft niemand hier echt veel tijd aan te besteden. Werk je in je eentje in de kantoorruimte? Maak dan een schema van dingen die je om de dag doet, zodat je na een week of twee alles gedaan hebt en weer overnieuw kunt beginnen met de lijst.