Recyclen wordt een steeds groter begrip en steeds meer mensen vinden het belangrijk om goed bezig te gaan met het scheiden van hun afval. Ook gemeentes zijn steeds meer bezig met het motiveren van mensen om ze te laten scheiden. Zo sturen ze bijvoorbeeld GFT-emmers op of geven ze je zakken voor het plastic afval die ze van de straat halen. Ook betaal je in sommige gemeentes meer afvalstoffenheffing als je meer restafval weggooit, en dus minder scheidt. Erg handig! Maar wat kun je in huis doen om zo nog makkelijker te recyclen? De volgende kleine aanpassingen kun je makkelijk maken én maken het scheiden van afval nog stukken handiger en makkelijker.

Kleine veranderingen in de keuken

Veel mensen hebben de prullenbak in de keuken staan. Dat is natuurlijk prima! Maar heb je de benodigdheden daar ook om te scheiden? Eén ding dat je kunt doen is het kopen van een prullenbak met meerdere compartimenten, zodat je bijvoorbeeld je restafval al kunt scheiden van het plastic- of groenafval. Ook is het bijvoorbeeld een idee om plakhaakjes aan de muur te bevestigen en hier zakken voor bijvoorbeeld plastic afval aan te hangen. Voor oud karton en papier kun je bijvoorbeeld een oude doos neerzetten, ergens in de schuur of in de hal. En voor GFT-afval kun je een klein emmertje in de keuken neerzetten. Leeg deze wel regelmatig om te voorkomen dat het vies gaat ruiken en er bijvoorbeeld vliegjes op af komen.

Zorg dat de plekken waar je het gescheden afval in gaat doen op plekken hebt waar je vaak komt. Is de zak voor plastic afval bijvoorbeeld heel ergens anders, dan gooi je een plastic verpakking tijdens het koken misschien toch sneller weg bij het restafval. Hang of leg deze zak dus naast de normale prullenbak zodat je hem altijd binnen bereik hebt, en zodat je zo geen extra moeite hoeft te doen om te scheiden. Zo wordt het scheiden van afval de normaalste zaak van de wereld! De natuur zal je dankbaar zijn, en de gemeente waar je woont ook.

Hoe zorg je voor minder afval?

Wat natuurlijk ook erg veel helpt is het verminderen van de hoeveelheid afval die je produceert. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen van plastic flesjes naar een herbruikbare waterfles, van plastic zakjes naar herbruikbare ziplock zakjes en in de supermarkt kiezen voor de niet verpakte groente en fruit in plaats van die in plastic verpakkingen. Een volledige zero-waste lifestyle kost een heleboel inspanning en aanpassingen, maar alle beetjes helpen en je kunt al kleine dingen doen om toch een groot verschil te maken.