Wil je het dak van je huis gaan vernieuwen? Dan kan de keuze voor dakplaten een goede keuze zijn. Er zijn veel verschillende dakplaten, waardoor je heel wat te kiezen hebt. Het grote voordeel van dakplaten op je huis is dat ze licht van gewend zijn, maar wel goed bij storm blijven zitten. Bovendien gaan ze lang mee en is het een relatief duurzame keuze. Dankzij zijn lichte gewicht kun je een dakplaat gemakkelijk zelf monteren. Als je het niet zo op hoogtes hebt, kun je deze ook laten monteren.

Dakplaten op je huis

Het gebruik van dakplaten op een huis of schuurtje is niet nieuw. Al decennialang wordt ervoor gekozen. Dakplaten worden steeds verder doorontwikkeld, waardoor ze van betere kwaliteit zijn. Daardoor gaan ze nu veel langer mee dan vroeger en blijven ze ook in een storm goed zitten. Je kunt daardoor kiezen voor dak- en gevelbeplating van hoge kwaliteit.

 

Een dakplaat is een vorm van een stalen dakbedekking. Je kunt deze op ieder dak plaatsen. Het maakt dus niet uit of je woning een hellend dak of een plat dak heeft. Een dakplaat monteer je niet rechtstreeks op het dak van je woning. Daarvoor plaats je namelijk eerst een stalen of houten frame. Daarna worden ze tegen elkaar gemonteerd met overlap. Op die manier blijven de dakplaten ook bij storm en regen heel. De meeste dakplaten zijn voorzien van een goede coating, zodat ze langer meegaan.

Golfplaat

Eén van de meest bekende types dakplaten is de golfplaat. Deze wordt niet echt op een huis geplaatst, maar wel vaak op bijgebouwen zoals een schuurtje of loods. Ook worden ze vaak gebruikt voor de carport. Het voordeel van golfplaat is dat het vrij licht is, waardoor je deze gemakkelijk kunt dragen en verplaatsen. Golfplaten kun je ook gebruiken voor je overkapping, want ze zijn er ook in een transparante uitvoering. Daardoor laten ze veel licht door.

Sandwichpanelen

Je kunt ook een sandwichpanelen dak kiezen. Bij dit soort panelen worden twee dakplaten met beide zijdes tegen elkaar aangemaakt. Daartussen kun je dan isolatie laten plaatsen, zodat tijdens de winter de warmte in de woning blijft. In de zomer gaat de warmte uit de woning, zodat je altijd comfortabel woont met sandwichpanelen. Deze panelen zijn dan ook heel geliefd om de energierekening omlaag te krijgen.

Longrib

Heb je een meer authentieke look voor het dak van je woning in gedachten? Dan kun je kiezen voor een longrib dakplaat. Deze heeft een opstaande zijrand, zodat deze erg sterk is. Meestal wordt er voor dit type dakplaat gekozen bij renovaties. Doordat het er strak uitziet en onderhoudsarm is, is deze dakplaat een geliefde keuze.