Als ondernemer sta je er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil wat er gebeurt indien je plotseling uitvalt. Denk aan ziekte (griep of ernstiger) of een ongeval. Toch is er altijd een risico dat je dit op een dag overkomt. Cijfers tonen aan dat 25% van alle ondernemers hiermee te maken krijgt. Van elke 4 ondernemers raakt er dus 1 voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt. De kans is groot dat daardoor ook het inkomen (tijdelijk) wegvalt. Nu is arbeidsongeschikt raken niet altijd te voorkomen. Maar door een goede voorbereiding hoef jij je veel minder zorgen te maken bij uitval. Dat kan door het afsluiten van een AOV. Bij een verzekeraar als Univé kom je er eenvoudig achter of een AOV voor jou van toegevoegde waarde is.

Wanneer wordt de AOV verplicht?

Op dit moment verkeren we in Nederland nog in de vrijheid dat jouw eigen keus is om wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben als ondernemer. Deze tijd loopt echter ten einde, want het is de bedoeling dat per 1 januari 2027 deze AOV verplicht wordt gesteld. De achterliggende reden daarvan is om ondernemers goed te beschermen tegen de gevolgen van uitval. Dit houdt dus in dat elke ondernemer vanaf dan per se een AOV moet hebben. Het is daarom handig dat, nu je die mogelijkheid nog hebt, vóór die tijd zelf al deze verzekering hebt afgesloten. Nu heb je immers nog volop keus en kun je je goed verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Bovendien is er nu nog geen sprake van een (lange) wachtlijst voor het doorlopen van onder andere de noodzakelijke medische keuring.

Hier bestaat de arbeidsongeschiktheidsverzekering uit

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé bestaat uit een groot pakket met voordelen. In de eerste plaats kun je hiermee rekenen op een uitkering bij ziekte of indien er sprake is van een ongeval. De hoogte daarvan kan echter wel variëren. Sowieso heb je recht op 25%. Mocht je zwanger raken of zorgverlof nodig hebben, ook dan staat er een maandelijkse uitkering klaar. Bij arbeidsongeschiktheid ontvang je persoonlijke hulp om indien mogelijk weer te re-integreren. Voorkomen is echter belangrijker dan genezen. Om die reden doet Univé volop aan preventie, door bijvoorbeeld preventief arbeidskundig onderzoek aan te bieden en altijd de AOV-preventiedesk te kunnen raadplegen. Elke 3 jaar ontvang je tevens een preventiebudget van €500 om je te helpen bij het op een gezonde manier ondernemen.

Interesse in AOV zzp? Dan is dit de volgende stap

Wil je erachter komen of de AOV zzp ook iets voor jou is? Dan staat hiervoor de onlinetool klaar op de website van Univé. Door hier de gestelde vragen te beantwoorden weet je binnen enkele minuten hoe zinvol het is om deze af te sluiten. Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een gratis gesprek met een adviseur van Univé. Hiervoor hoef je de deur niet uit, want deze vindt telefonisch of via beeldbellen plaats. Wil je liever bij een inkomensspecialist bij jou in de buurt langsgaan, kies dan voor ‘AOV afsluiten bij de adviseur’. Deze adviseur kan, na jouw situatie goed in beeld te hebben, zelfs de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou aanvragen. Zo word je compleet ontzorgd.